Home > Made in Thuis, Poppenhuizen > Made in Thuis

Made in Thuis

Vandaag willen we beginnen met een reeks artikelen met leuke ideeën. Het is bedacht om thuis op een eenvoudige manier speelgoed te kunnen maken. We gaan proberen dingen te gebruiken die meestal thuis te vinden zijn, zoals de kartonnen dozen van pizza’s, babymelk, enz. En het meest belangrijk! Geen geknutsel en gefrutsel van maken, maar goed design! Uiteindelijk gaat het daarover bij Watermelon Cat!  Zo, af en toe gaan we ons ook door grote ontwerpers laten inspireren om mooie dingen te kunnen maken!

We gaan beginnen!
We zijn een paar dagen geleden begonnen met het verzamelen van de dozen van supermarkt producten. Het is ongelooflijk hoe snel je een berg dozen bij elkaar kan krijgen!… en dan moet je denken aan de hoop vuilnis dat je dagelijks kan produceren. Maar dat is goed, want een keer dat je begonnen bent, wilt je geen doos meer weggooien. We willen hergebruiken! 

Poppenhuis
Het eerste idee is om even op te warmen. We gaan en leuke poppenhuis maken met poppetjes erbij. Het is heel eenvoudig op te bouwen, je zult samen met je kind leuke momenten doorbrengen en helemaal gratis! Niet te geloven, toch? :o)

De basis van het huis is -in dit geval- een kartonnen doos van babymelk (AH, Kruidvat, Friso, Ethos…maakt niet uit welke!). Maar je zou ook een ander type kunnen gebruiken. De belangrijkste zijn de proporties: het zou geen dunne pizza doos moeten zijn, maar één met een goede “body”.  Het moet kunnen staan!

En nu wordt het spannend, waar beginnen we?

Ten eerste moeten we ons het huis op de doos kunnen verbeelden: even denken…hoeveel verdiepingen zou het kunnen hebben? Misschien als je denkt hoe groot je de poppetjes zou willen hebben, kan de hoogte van elke vloer makkelijker worden bepaald…en dan, wat wil je dat het wordt? Een grachtenpand of een vrijstaande villa?…
We hebben in dit geval voor de eerste optie gekozen. Het wordt en grachtenpand met begane grond plus twee verdiepingen.

Nu de gevel

Hoeveel ramen? Hoe groot moeten deze zijn? Je kunt je op onze eigen model laten inspireren. Maar je kunt ook andere voorbeelden bedenken, van je stad of dorp… misschien zie je -of je kind- altijd een mooi gebouw en dat is je kans om het na te maken!  Dat is een leuk idee om even en excursie te maken om de details van het gebouw te kunnen vastleggen:  positie van ramen en deuren, heeft het pand een balkon? Hoe is het dak?…
Je kunt van tevoren op de doos de ramen en deuren met potlood tekenen. We tekenen in onze grachtenpand drie verdiepingen: een winkel op de begane grond en de entree van de woningen, twee ramen van de eerste verdieping en twee van de tweede, plus een kleine ronde raam in het midden.

We moeten daarna alle ramen en deuren open snijden met een scherp snijmes. Als je de boven-, onder- en middenlijn van de opening bij de ramen snijdt, blijven de kartonnen stuks vast aan de zijkanten zitten om daarna de kozijnen te kunnen maken.

Daarna moeten we de doos zelf door het midden snijden om het interieur van het huis te kunnen bouwen. Maar doe dat alleen aan drie zijden en laat een kant intact, zo blijft de doos stabiel, en je zou het ook kunnen dicht doen om “buiten” het huis te spelen. 

Decoratie

Nu dat we de “casco” hebben gebouwd, moeten we het leuk decoreren en personaliseren. De mogelijkheden zijn eindeloos… We hebben hier, met een acryl stift enkele details getekend: de kozijnen van de ramen, de deur en ook de pannen op het dak en de goot…

En daarna zouden we de inwoners van het huis moeten vinden… wie woont daar? Een enkele familie, die in de begane grond een bakkerij heeft? Of zijn het appartementen met verschillende buren? We hebben beide opties uitgeprobeerd.
Op een stukje karton hebben we de personages getekend…en soms kan je al op de doos personages vinden, zoals de Quaker man die in de winkel staat te wachten…
Hieronder vind je een andere optie: mama, papa en de kleine Marie (de hond was helaas zwaar bewaakt door onze kleine dochter en mocht niet op de foto…)

Onze kleintje is pas 14 maanden. We hadden niet verwacht dat Vera met het huis zou beginnen te spelen… integendeel,  wij dachten aan een bijna onvermijdelijke destructie van het huis… maar toen begon zij de poppetjes in de ramen te stoppen om vervolgens met zij te spelen. Toen ontdekte zij dat de binnen kant open kon en probeerde zij de poppetjes op de vloeren te plaatsen…

Het was erg grappig haar te zien spelen met de Made in Thuis poppenhuis! En echte succes!

Advertenties
Categorieën:Made in Thuis, Poppenhuizen Tags:
  1. Nog geen reacties
  1. 23 november 2010 om 5:00 pm
  2. 2 december 2010 om 10:01 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: