Home > Klassiekers, ontwerpers, Speelgoed > De steckfiguren van Georg Kellner

De steckfiguren van Georg Kellner

Vandaag willen we je het verhaal vertellen van het kikkertje op de foto hierboven.  We zijn er bovendien erg blij mee, want deze kikker wordt straks één van de nieuwe bijzondere speeltjes die je in onze webwinkel zal kunnen krijgen.

Georg Kellner

Honderd jaar geleden leefde in Duitsland een jonge pianobouwer die Georg Kellner heette. Hij had ook een grote passie voor vliegen en begon toen schaalmodellen van vliegtuigen te bouwen. Deze werden zo populair dat de hobby uiteindelijk zijn echte werk werd.
Rond de jaren twintig begon Kellner van de vliegtuigen bouwsets te maken, en dat was een echte noviteit. De Britten, die meer schepenliefhebbers waren, hebben toen als eersten het idee omarmd. Direct moedigden zij Kellner aan om bouwsets van schepen te maken. Hij begon toen schepen te produceren die snel ver weg zeilden … in meren, fonteinen en zwembaden in Zuid-Afrika, Australië en India … Het was een groot succes en de modellen van Kellner werden wereldberoemd.

Crisisjaren en de geboorte van de “steckfiguren”
In deze gouden jaren trouwde Kellner en in 1928 kreeg hij een zoon, Wolfgang. De crisis in de jaren ’30 brachten moeilijke tijden voor het familiebedrijf, maar George hield vol en begon aan nieuwe ideeën te werken. Hij wilde iets simpelers maken dan de complexe en dure bouwsets, iets, bovendien, meer gericht op kinderen. Het moest iets worden waarmee kinderen weer blij zouden kunnen worden, in deze donkere jaren…
Hij kreeg toen het idee om een systeem van verwisselbare houten blokjes te ontwerpen. Maar het probleem was een goede oplossing te vinden voor de voegstukken: deze moesten flexibel genoeg zijn om verschillende posities aan te kunnen nemen, duurzaam ook om de tijd en het gebruik te kunnen doorstaan. Bovendien moest de productie goedkoop blijven. Kellner ontwierp toen een kleine cilinder van rubber die op een slimme wijze twee houten blokken kan verbinden. Kellner patenteerde het systeem met de naam “Jummi”, en dit maakte de geboorte van de steckfiguren mogelijk.

de "Jummis"

Het waren kleurrijke en grappige figuren vol avonturen: een schoorsteenveger, een zeeman, een sultan met zijn olifant, een konijn, een muis en een kikker. De speeltjes werden snel populair en maakten de Kellner fabriek weer bekend.


In de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie Kellner en de fabriek van Leipzig naar Tabarz in de bossen van Thüringen, waar zij veiliger  konden leven en werken. Maar in de jaren na de oorlog zouden voor de familie Kellner nieuwe uitdagingen komen.
In de jaren ’60 zou de plastic speelgoed-industrie zijn intrede doen. Onder leiding van Wolfgang, de zoon van Georg Kellner, begon het bedrijf met dit nieuwe materiaal te werken. Het al beroemde konijn, muis en kikker werden toen massaal gefabriceerd voor Oost-Europese kinderen.


Zo’n succes van een privé bedrijf werd toch niet gewaardeerd door de toenmalige socialistische regering en in de jaren ’70 werd, na veel jaren politieke druk, de Kellner fabriek uiteindelijk genationaliseerd.  Onder een nieuwe naam (VERO) begon toen de oude Kellner fabriek een nieuwe reeks speelgoed te produceren dat aan de criteria van de nieuwe eigenaar voldeed.
In 1989, toen het socialisme eindelijk instortte samen met de beruchte Berlijnse Muur, werd de productielijn van de oude fabriek verlaten. Alle genationaliseerde bedrijven werden toen weer geprivatiseerd en in 1992 kreeg Hans-Georg Kellner, kleinzoon van de stichter Georg Kellner, de mogelijkheid de verlaten fabriek te kopen.
Met hout weer, in plaats van plastic, handgemaakt in plaats van seriematig geproduceerd blies hij  nieuw leven in de toen al bijna vergeten steckfiguren: Quiek, Quak, Max en Eduard Hopps werden na drie decennia stilte in de International Toy Fair Nürnberg 2000 weer gepresenteerd. en ze zagen eruit als in de eerste dagen van het bedrijf, toen Georg Kellner begon, in de jaren ‘30.

De steckfiguren van de 20ste  en van de 21ste  eeuw

Maar wat maakt deze speeltjes toch zo boeiend voor de kinderen van de 21ste  eeuw?  een deel van de antwoord ligt zeker in de prachtige en tijdloze vormgeving, maar de belangrijkste reden zit dieper : in de eenvoud en de vrijheid die het spel de kinderen geeft om los te kunnen spelen en te experimenteren om telkens een nieuw personage en nieuw avontuur te kunnen beginnen!

Bekijk de Kellner steckfiguren in onze winkel en neem eentje mee! Een berg speel plezier ligt op je te wachten!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: